اشخاص مشمول مالیات

اشخاص مشمول مالیات

برای تشخیص اشخاص مشمول مالیات ،شاید بهتر باشد در ابتدای این نوشتار تجربه‌ای را با شما به‌اشتراک بگذارم. در بسیاری از جلسات کاری که شرکت می‌کنم، این موضوع مطرح می‌شود که ما تا مبلغ 400 میلیون تومان معاف از مالیات هستیم. برخی دیگر گمان می‌کنند که تا کمتر از 5 میلیارد تومان معاف از مالیات‌اند یا مشمول مالیات نیستند. گاهی نیز در جلسات مشاوره، کارفرما ابراز می‌کند تا 18 میلیارد تومان معاف از مالیات است. حال با این سؤال روبه‌رو می‌شویم که طبق قانون چه اشخاصی مشمول مالیات‌ می‌شوند؟ برخی از قوانین در زمره قوانین پایه طبقه‌بندی می‌شوند؛ همان‌طور که پاسخ به این سؤال را باید در ماده یک قانون مالیات‌های مستقیم جست‌وجو کرد، از طرفی این ماده قانونی در گروه قوانین پایه طبقه‌بندی می‌شود که هر زمان نیاز به درک بهتر قانون یا نقض قانون داشتیم، می‌توانیم به ماده یک قانون مالیات‌های مستقیم رجوع کنیم.

همان‌طور که در بالا اشاره شد، برای بررسی اشخاص مشمول مالیات به ماده یک قانون مالیات‌های مستقیم رجوع کنیم. این ماده در پنج بند تکیلف مؤدیان یا اشخاصی را که فعالیت اقتصادی دارند، مشخص می‌کند:

  1. تمام مالکین که شامل اشخاص حقیقی و حقوقی می‌شوند، بابت تمام اموال و املاک خود در جغرافیای دولت ایران مشمول مالیات‌اند. در این بند به زعم قانون‌گذار، اموال نیز همچون املاک امکان اجاره یا فروش را برای مالکین آنها فراهم می‌کند.
  2. تمام اشخاص حقیقی مقیم ایران بابت درآمدهایی که در ایران به دست می‌آورند مشمول مالیات می‌‌شوند؛ اما اشخاص حقیقی مقیم ایران بابت درآمدهایی که خارج از ایران به دست می‌آورند نیز مشمول مالیات می‌‌شوند. در این بند از منظر قانون‌گذار، اشخاص حقیقی مقیم ایران، چنانچه در خارج از ایران نیز باشند، از حقوقی همچون مصونیت سیاسی، خدمات سفارت جمهوری اسلامی ایران و خدماتی که گمرک دولت ایران به ایشان عرضه می‌کند و دیگر خدمات اجتماعی برخوردارند.
  3. بند 4 این ماده به تمام اشخاص حقوقی ایرانی اشاره می‌کند که بابت تمام درآمدهای خود مشمول مالیات می‌‌شوند. نکته حائز اهمیت این است که اشخاص حقوقی به‌واسطه پیدایش آنها طبق قوانین ایران، در هر صورت مقیم ایران محسوب می‌شوند و همواره بابت تمام درآمدهای خود که به حساب شرکت واریز می‌شود مشمول مالیات‌اند.
  4. اما بند 3 و 5 این ماده اظهار می‌دارد که ایرانیان مقیم خارج از ایران و تمام اشخاص حقیقی و حقوقی غیرایرانی که از ایران یا در ایران درآمد کسب می‌کنند، مشمول مالیات می‌‌شوند. دلیل این مسئله نیز صرفاً به واسطه استفاده از امکاناتی است که دولت ایران برای کسب این درآمد برای مؤدی فراهم کرده است.

مؤسسه مالیاتی دادیس بر آن است تمام تلاش خود را در راستای ارائه آموزش بهینه به کار گیرد تا سطح دانش مالیاتی جامعه ارتقا پیدا کند. این روزها بسیاری از افراد جامعه صرفاً از سر ناآگاهی یا ترس از قوانین مالیاتی، که هیچ‌گونه شناختی درباره آن ندارند، جرئت شروع کسب‌وکار را نداشته‌اند یا بر اثر اشتباهات بسیار کوچک متحمل هزینه‌های هنگفتی شده‌اند. ما سعی داریم تا با تولید پادکست‌های آموزش مالیات گامی نوین برای همراهی شما برداریم.

خواهشمندیم در پایان این نوشتار نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.

ماده یک قانون مالیات های مستقیم

ماده 1- اشخاص زیر مشمول پرداخت مالیات می باشند:

1- کلیة مالکین اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی نسبت به اموال یا املاک خود واقع در ایران طبق مقررات باب دوم.

2- هر شخص حقیقی ایرانی مقیم ایران نسبت به کلیة درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.

3- هر شخص حقیقی ایرانی مقیم خارج از ایران نسبت به کلیة درآمدهایی که در ایران تحصیل می کند.

4- هر شخص حقوقی ایرانی نسبت به کلیة درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران تحصیل می نماید.

5- هر شخص غیر ایرانی( اعم از حقیقی یا حقوقی) نسبت به درآمدهایی که در ایران تحصیل می نماید و همچنین نسبت به درآمدهایی که بابت واگذاری امتیازات یا سایر حقوق خود و یا دادن تعلیمات و کمک های فنی و یا واگذاری فیلم های سینمایی(که به عنوان بها یا حق نمایش یا هر عنوان دیگر عاید آنها می گردد) از ایران تحصیل می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *