مالیات بر درآمد اجاره ملک

نحوه محاسبه مالیات اجاره

مالیات اجاره چیست و چه کسی ملزم به پرداخت آن می باشد؟

در اولین جمله یا ماده کتاب قانون مالیات‌های مستقیم تصریح شده است که کلیة مالکان اعم از اشخاص حقیقی یا حقوقی نسبت به درآمد حاصل از املاک خود واقع در ایران مشمول مالیات می‌باشند. مواد 52 تا 80 قانون به تشریح ماده یک پرداخته است. بر اساس در ماده 52، درآمد شخص حقیقی یا حقوقی ناشی از واگذاری حقوق یا امتیازات خود نسبت به املاکی که در ایران واقع شده‌اند، پس از کسر هزینه‌ها و معافیت‌ های مقرر در قانون‌ مشمول مالیات بر درآمد است.

به‌عبارتی ساده‌تر، از نظر سازمان امور مالیاتی، اشخاصی که ملک خود را اجاره می‌دهند و از آن درآمد کسب می‌کنند مشمول مالیات می‌باشند. مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی با ضریب 25% نسبت به سود خالص (سود خالص درآمد حاصل از اجاره پس از کسر هزینه‌ های انجام‌ شده است).

درخصوص اشخاص حقیقی تا سقف 200 میلیون تومان نسبت به سود خالص با ضریب 15% و مابه‌ تفاوت 200 تا 400 میلیون تومان درآمد حاصله با ضریب 20% و مازاد بر 400 میلیون تومان با ضریب 25% مشمول مالیات می‌باشند.

جدول مالیات درآمد اجاره اشخاص حقیقی

درآمد سالیانه (میلیون تومان) نرخ مالیات (%)
تا 200 میلیون تومان 15%
200 تا 400 میلیون تومان 20%
بیش از 400 میلیون تومان 25%

اما از نظر قانون چه هزینه‌ هایی از درآمد اجاره کسر می‌شود؟ در این نوشتار از مجموعه مقالات آموزش مالیات به توضیح کامل این مسئله می‌ پردازیم.

 

نحوه محاسبه مالیات بر درامد اجاره ملک
نحوه محاسبه مالیات بر درامد اجاره ملک

درآمد مشمول مالیات اجاره املاک

درآمد مشمول مالیات اجاره املاک عبارت از اجاره دریافتی پس از کسر 25% بابت هزینه‌ها، استهلاک و تعهدات مالک است. اجاره دریافتی نیز می‌تواند نقدی یا غیرنقدی یا حتی در قالب مخارج انجام‌شده توسط مستاجر باشد؛ اما ممکن است برای مالکان محترم این ابهام یا سوال مطرح شود که چنانچه هزینه‌ای در سال موردنظر بابت تعمیرات پرداخت نکنند یا چنانچه بیشتر از مبلغ مذکور متحمل هزینه شوند، نحوه محاسبه مالیات به چه صورت خواهد بود؟

در پاسخ به این پرسش، قانون‌گذار به نحوی هزینه‌ های صورت‌گرفته توسط مالک را در نظر گرفته است. به این صورت که چنانچه در یک سال ملک موردنظر اجاری هزینه‌ای برای مالک به‌همراه نداشته باشد، هم‌پوشانی بین ادوار یا سال‌های مختلف وجود داشته باشد یا حتی از نظر ممیز مالیاتی هزینه استهلاک به‌عنوان یک هزینه پنهان که صورت‌حسابی نیز به‌همراه ندارد، قابل قبول است؛ اما چنانچه هزینه‌ای بیشتر از 25% اجاره دریافتی توسط مالک پرداخت شده باشد برای سازمان امور مالیاتی یا از نظر ممیز مالیاتی قابل قبول نخواهد بود.

معافیت محاسبه مالیات اجاره املاک 1403
معافیت محاسبه مالیات اجاره املاک 1403

معافیت محاسبه مالیات اجاره املاک 1403

طبق ماده 57 قانون مالیات‌های مستقیم، در مورد اشخاص حقیقی که هیچ‌گونه درآمدی ندارند، ابتدا 25% از درآمد اجاره بابت هزینه تعمیرات، استهلاک و تعهدات مالک کسر می‌شود و مابه‌تفاوت یا مبلغی که بعد از کسر 25% می‌ماند تا سقف 75میلیون تومان (هفتصد و پنجاه میلیون ریال) معاف از مالیات و مازاد بر آن تا سقف 200میلیون تومان 15%(به‌عنوان مالیات)، مازاد بر 200میلیون تومان تا 400میلیون تومان در 20% ضرب می‌شود و مبلغ مازاد بر 400میلیون تومان درآمد سالیانه مشمول 25% یا مازاد بر 400میلیون تومان درآمد در سال مشمول 25% می‌شود.

اشخاصی که از این معافیت استفاده می‌کنند لازم است اظهارنامه مخصوصی طبق نمونه‌ای که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور تهیه شده است تکمیل و صرفاً به اداره امور مالیاتی محل وقوع ملک ارائه و اعلام کنند که هیچ‌گونه درآمد دیگری ندارند.

توجه داشته باشیم درصورتی‌که ثابت شود اظهارنامه ارائه‌شده خلاف واقع است، مالیات متعلق به اضافه یک برابر آن به عنوان جریمه در نظر گرفته می‌شود.

گفتنی است حقوق بازنشستگی و سود ناشی از سپرده‌های بانکی درآمد محسوب نمی‌شوند و شامل معافیت مالیات حقوق خواهد شد.

ما معافیت دیگری هم درخصوص معافیت متراژ داریم؛ به این صورت که هر شخصی در تهران صاحب خانه است تا مجموع 150 متر مربع زیربنای مفید معاف از محاسبه و پرداخت مالیات است و در سایر نقاط ایران نیز تا 200 متر مربع زیربنای مفید نیز هم‌زمان با بهره‌مندی از 150 متر در تهران معافیت دارد. این زیربنای مفید می‌تواند شامل چند ملک باشد؛ به‌طور مثال 3 آپارتمان 50متری که مجموع آنها 150 متر مربع می‌شود.

البته بعد از تصویب مالیات بر خانه‌ های خالی یک تبصره به بند بالا اضافه شد که درصورت خالی نبودن ملک و ابراز آن در سامانه املاک و مسکن شما می‌توانید از مجموع 150 مترمربع در تهران و 200 مترمربع در سایر نقاط ایران بهره‌مند شوید.

مالیات بر درآمد اجاره ملک
نحوه محاسبه مالیات بر درآمد اجاره برای تشخیص مالیات

نحوه محاسبه مالیات بر درآمد اجاره ملک در سال 1403

بعد از کسر معافیت‌ های مالیاتی که در پاراگراف بالا به توضیح آن پرداختیم، با یک مثال ساده و این پیش‌فرض که هیچ‌گونه معافیتی به شما تعلق نمی‌گیرد، نحوه محاسبه مالیات بر درآمد اجاره ملک را در سال 1403 با توجه به آخرین تغییرات در نحوه محاسبه مالیات بر اجاره املاک تشریح می‌کنیم.

اگر به‌طور مثال شما ماهیانه 50 میلیون تومان اجاره دریافت می‌کنید، در مجموع طی یک سال 600 میلیون تومان اجاره دریافت کرده‌اید؛ در این صورت ابتدا 25% از مبلغ 600میلیون تومان بابت هزینه‌ها (به طور ثابت) کسر می‌شود که عدد حاصله 450 میلیون تومان است. حال درصورتی‌ که شخص حقیقی باشید تا 200 میلیون تومان اول مشمول 15% مالیات می‌شود که  30 میلیون تومان می‌شود و همچنان مالیات 250 میلیون تومان از اجاره دریافتی ما محاسبه نشده است و برای 200میلیون تومان بعدی 20% مالیات اخذ می‌شود که  40 میلیون تومان می‌شود.

با توجه به مثالی که پیش‌تر گفتیم، برای 50میلیون تومانی که هنوز مالیات آن محاسبه نشده است، 25% مالیات اخذ می‌شود که مبلغ 12.5میلیون تومان می‌شود. طبق این مثال یک شخص حقیقی با توجه به دریافت ماهیانه 50میلیون تومان اجاره مکلف به پرداخت (30+ 40+12.5) 82.500 (هشتاد و دو میلیون و پانصد هزار تومان) مالیات است که این مبلغ طی 12 عدد قبض پرداخت مالیات به مبلغ هر قبض 6.875.000 تومان صادر می‌شود.

به‌عبارتی طبق ماده 131 درآمد اشخاص حقیقی تا 200میلیون تومان مشمول 15% مالیات، مازاد بر 200میلیون تومان تا 400میلیون تومان مشمول 20% مالیات و مازاد بر 400میلیون تومان درآمد مشمول 25% مالیات می‌شود.

اما اگر همین مثال دربارۀ اشخاص حقوقی باشد، در این صورت ابتدا 25% از مبلغ 600میلیون تومان بابت هزینه‌ها (به‌طور ثابت) کسر می‌شود که عدد حاصله 450 میلیون تومان است. این عدد را در 25% ثابت (طبق ماده 105) ضرب می‌کنیم که مبلغ 112.500.000 تومان می‌شود و عدد حاصله طی 12 قبض مساوی به مبالغ 9.375.000 ریال صادر می‌شود که مؤجر یا شخص حقوقی در پایان ماه بعد مکلف به پرداخت آن است.

به‌ عبارتی تفاوت مالیات بر اجاره املاک برای اشخاص حقیقی نسبت به اشخاص حقوقی 30میلیون تومان کمتر است.

پرداخت مالیات اجاره ملک بر عهده کیست؟
پرداخت مالیات اجاره ملک بر عهده کیست؟

پرداخت مالیات اجاره ملک بر عهده کیست؟

درخصوص اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی گروه اول پرداخت مالیات اجاره ملک بر عهده مستاجر است؛ اما چرا؟ مالیات بر اجاره یک مالیات تکلیفی مشابه مالیات حقوق است که اگر پرداخت مالیات بر عهده حقوق‌بگیر باشد، از پرداخت آن امتناع یا با تأخیر پرداخت می‌کند

اما زمانی که پرداخت مالیات بر عهده پرداخت‌کننده وجه حقوق یا اجاره باشد مالیات در منبع کسر می‌شود و چنانچه کسی که طبق قانون مکلف شده است از تکلیف خود امتناع کند، مشمول 10% جریمه نسبت به مالیات پرداخت‌نشده و به ازای هر ماه تأخیر در پرداخت به سازمان امور مالیاتی مشمول ماهیانه 2.5% جریمه دیرکرد می‌شود.

سامانه مالیات اجاره ملک

شما برای پرداخت مالیات اجاره املاک می‌توانید به آدرس اینترنتی my.tax.gov.ir مراجعه کنید. به این ترتیب که از منوی سمت راست صفحه به قسمت قبوض پرداختنی بروید و مالیات مربوطه را پرداخت کنید.

نحوه پرداخت مالیات اجاره ملک

شما به دو طریق می‌توانید مالیات بر اجاره ملک را پرداخت کنید: روش ساده‌تر این است که مالیات را شخصاً محاسبه و سپس به آدرس اینترنتی my.tax.gov.ir مراجعه کنید. از منوی سمت راست صفحه به قسمت قبوض پرداختنی بروید و به مبلغ محاسبه‌شده به تاریخ‌های سررسید قبض صادر و پرداخت کنید.

در این صورت در زمان رسیدگی چنانچه بین تاریخ و مبلغ محاسبه‌ شده توسط شما و ممیز مالیاتی مغایرتی وجود نداشته باشد، مالیات پرداختی شما قابل قبول خواهد بود. راه دوم نیز به این ترتیب است که در ابتدای قرارداد اجاره به سازمان امور مالیاتی محل ملک مراجعه می‌کنید و درخواست محاسبه و صدور 12 فقره قبض به تاریخ سررسید ماه مربوطه ‌کنید و تا یک ماه بعد از تاریخ پرداخت اجاره فرصت دارید مالیات مربوطه را پرداخت کنید.

جریمه عدم پرداخت مالیات اجاره 1403

با توجه به اینکه تکلیف پرداخت مالیات بر عهده مستاجر یا موجر باشد، عدم پرداخت مالیات در موعد مقرر مشمول 10% مبلغ مالیات پرداخت‌نشده به‌عنوان جریمه اولیه و در صورت تأخیر در پرداخت ماهیانه 2.5% نسبت به مبلغ بدهی به سازمان امور مالیاتی مشمول جریمه شخصی است که مکلف به پرداخت مالیات بر اجاره می‌باشد.

اما با توجه به شرایط بحرانی در اقتصاد سال 1403 روند پرداخت مالیات از این قرار است که چنانچه شما اصل مالیات را پرداخت کنید جرائم شما مورد بخشودگی واقع می‌‌شود.

سوالات متداول
درآمد مشمول مالیات اجاره، اجاره دریافتی مالک پس از کسر 25 درصد بابت هزینه‌ ها، استهلاک و تعهدات مالک است.
تا سقف 200 میلیون تومان: 15% 200 تا 400 میلیون تومان: 20% بیش از 400 میلیون تومان: 25%
تا سقف 150 متر مربع زیربنای مفید در تهران و 200 متر مربع در شهرستان‌ ها از مالیات معاف هستند.
اشخاص حقوقی پس از کسر 25% بابت هزینه‌ ها، با نرخ ثابت 25% از سود خالص مشمول مالیات می‌شوند.
برای اشخاص حقیقی و حقوقی، پرداخت مالیات بر عهده مستأجر است که از منبع اجاره کسر می‌شود.
در صورت تأخیر در پرداخت، جریمه اولیه 10% مبلغ مالیات پرداخت‌ نشده و جریمه ماهانه 2.5% بابت دیرکرد اعمال می‌شود.
از طریق سامانه my.tax.gov.ir با محاسبه و پرداخت قبوض صادرشده، مالیات اجاره ملک پرداخت می‌شود.
ارائه اظهارنامه مالیاتی و ثبت اطلاعات ملک در سامانه املاک و مسکن برای بهره‌مندی از معافیت ضروری است.

19 پاسخ

    1. با سلام بخدمت شما کاربر محترم
      صاحبان املاک تا پایان تیر ماه سال بعد موظف به ارائه اظهارنامه درآمد املاک و تسویه بدهی مالیاتی مذکور می باشند

  1. سلام
    نامه زدیم به اداره مالیات و در نامه مبلغ اجاره ملک و مبلغ مالیات اجاره را درج کردیم و درخواست کردیم که به اندازه مبلغ مالیات برای ما قبض صادر بشه که پرداخت کنیم، اداره مالیات اشتباها بجای اینکه به اندازه مبلغ مالیات قبض صادر کند ، معادل کل مبلغ اجاره را قبض صادر کرده و ماهم بدون کنترل قبض را پرداخت کردیم . حالا چه میتوان کرد؟ آیا مابه التفاوت اضافه پرداختی ما به عنوان پیش پرداخت سال بعد قابل استفاده است و یا مبلغ فوق قابل استرداد است یا خیر؟

    1. با سلام و عرض ادب بخدمت شما کاربر گرامی
      با توجه به اینکه در قوانین جمهوری اسلامی ایران از جمله قانون مالیات مستقیم اشتباه مودی مالیاتی باعث ضایع شدن حقی از ایشان نمیشود مودی محترم میتوانند با ارائه درخواست به سازمان امور مالیاتی مربوط درخواست استرداد اضافه پرداختی خود را داشته باشند که سازمان امور مالیاتی موظف است طی 3 ماه مراتب درخواست را ترتیب اثر دهد و یا در صورت عدم درخواست بستانکاری ایشان نزد سازمان امور مالیاتی محفوظ و برای سال آتی مورد محاسبه قرار میگیرد ، علیهذا اشتباه صورت گرفته لازم است که به اطلاع سازمان امور مالیاتی رسیده تا برای مودی بستانکاری مزبور لحاظ گردد.

    1. سلام و عرض ادب بخدمت شما کاربر گرامی
      مالیات اجاره بها بر مبنای مبلغی که به سازمان امور مالیاتی ابراز میکنیم محاسبه میشه و در صورتی که کمتر از 80% جدول ارزش و بهای سازمان امور مالیاتی باشه منطبق با این جدول توسط سازمان امور مالیاتی محاسبه میشه اما اگر مستاجر شرکت باشه نیازی به اسناد و مدارک خاصی نیست طبق عدد اعلامی مستاجر اجاره بهای ما ملاک محاسبه قرار میگیرد فارغ از اینکه 80 % جدول اجاره بها در سازمان امور مالیاتی رعایت شده یا نه

  2. با سلام خدمت شما
    اظهارنامه اجاره املاك در صورتي كه ملك تجاري باشه و ٢ ميليارد رهن باشه ١٠٠ هزار تومن اجاره
    ماخذ تبديل رهن به اجاره چي هست براي سازمان؟

    1. با سلام بخدمت شما کاربر محترم
      ماخذ محاسبه مالیات بر ودیعه یا رهن ، جدول محاسبه اجاره سازمان امور مالیاتی با توجه به محل ملک است که بر مبنای حداقل 80% ارزش روز و بهای املاک محاسبه میگردد و در هر صورت با توجه به سطح تورم و مغایرت این جدول با ارزش معاملاتی در بنگاه های معاملات مسکن ، مودی در این شرایط ذینفع می شود

  3. سلام وقتتون بخیر باشه
    پرداخت مالیات تکلیفی با موجر میباشد یا مستاجر؟ آیا مستاجر اجازه داد مالیات تکلیفی که به دارایی پرداخت کرده را از اجاره خود و پرداختی به موجر کم کند؟

    1. با سلام و عرض ادب بخدمت شما
      پرداخت مالیات موجر تکلیف قانونی مستاجر است که از پرداختی اجاره به موجر باید کسر و مابه تفاوت را به موجر پرداخت نماید

  4. سلام
    آیا همه املاکی که اجاره داده میشوند بلااستثناء مشمول مالیات بر درآمد اجااره میباشند؟

    1. با سلام بخدمت شما کاربر محترم
      خير ، درآمد هر شخص ناشي از اجاره واحد يا واحدهاي مسكوني در تهران تا مجموع يكصد و پنجاه متر مربع زيربناي مفيد و در ساير نقاط تا مجموع دويست مترمربع زيربناي مفيد از ماليات بر درآمد ناشي از اجاره املاك معاف مي باشد.

  5. سلام وقت بخیر
    سالن آرایشگری دارم که ملک آن واحد مسکونی هست
    اداره مالیات هم بابت درآمد حاصله درخواست پوز داده یعنی ما سالن دارها باید حتما از دستگاه پوز استفاده کنیم
    سوالی که دارم این هست که برای ارائه اظهارنامه مالیاتی ملک مسکونی به چه صورت باید لحاظ بشه و مالیاتش چجوری محاسبه میشه ؟
    در اظهارنامه باید مسکونی بودن قید بشه ؟
    ممنون از شما

    1. سلام و عرض ادب
      برای سازمان امور مالیات در رابطه با موضوعیت پرونده مالیاتی آرایشگاه تفاوتی ندارد.
      اما در رابطه با مالیات بر اجاره املاک، در صورتی که کاربری آن اداری نباشد، می‌توان اظهارنامه اجاره املاک را با کاربری مسکونی ارسال بفرمائید.

    2. درود بر شما
      شما در اظهارنامه صرفا اجاری بودن را لحاظ می فرمائید، برای سازمان امور مالیاتی ملک با کاربری غیر مسکونی اداری یا تجاری تلقی میگردد
      در خصوص ارائه دهندگان خدمات نیز، بله ملزم به استفاده از دستگاه کارتخوان هستند
      چنانچه همچنان ابهامی دارید بفرمائید تا در ادامه پاسخگو باشم
      با تشکر برای لطف شما

  6. با سلام ، طبق قانون اگر مبلغ اجاره ماهیانه ملک کمتر از رقم جدول ارزش اجاری باشد طبق جدول محاسبه میشود نه اظهارنامه اگر در یک منطقه ارزش اجاری یک ملک تجاری طبق جدول۱۰۰۰۰۰ تومان باشد و متراژ ملک ۱۰ متر برای محاسبه مالیات طبق جدول اجاره یک ماه میشود یک میلیون و بعد سایر ضرایب مثل عرض معبر ، ۷۵ درصد استهلاک ، طبقه و … اعمال میشود وبعد طبق ماده ۱۳۱ مالیات محاسبه میشود سوال من این است اجاره ماهیانه این مغازه از چه عددی تا چه عددی باشد مالیات طبق اظهارنامه محاسبه میشود ۸۰ درصد رقم جدول قبل از اعمال ضرایب یا بعد از آن ؟

    1. سلام و عرض ادب جناب آقای علیرضا
      به طور مشخص شما دسترسی به ارقام جدول ارزش معاملاتی منطقه برای سال جاری ندارید و حسابرس محترم مالیاتی نیز مبتنی بر گزارش سایر واحدهای مشابه در منطقه یا میانگینی از ارزش جاری منطقه مالیات شمارا محاسبه می‌کند، اضافه می‌کنم که ارزش معاملاتی، اجاری و ارزش جاری منطقه قبل از کسورات 25%ی ملاک محاسبات مالیات قرار می‌گیرد.

  7. شما فرمودین اگر مستاجر شخص حقوقی باشد شامل معافیت بر متراژ نمیشود و شخص مستاجر که حقوقی باشد باید 75 درصد از اجاره بها را به مالیات پرداخت کند!
    اولا چرا انقدر زیاد 75 درصد از جاره به اداره مالیات
    دوما مگر مالیات براجاره بر عهده موجر نیست؟ چرا فرمودین مستاجر باید پرداخت کند؟

    1. سلام و عرض ادب جناب آقای فرهاد سلیمی
      75% از اجاره بها بعنوان مبنای محاسبه مالیات قرار می‌گیرد، بعبارتی 75% اجاره بها هر مبلغی شد حاصل در 25% ضرب می‌گردد که نتیجه مالیات بر اجاره می‌شود
      و در خصوص پرداخت مالیات اجاره توسط مستاجر باید به قانون مالیات‌های تکلیفی مراجعه کنیم که بجهت جلوگیری از عدم پرداخت توسط گیرنده مبلغ ( همچون مالیات بر حقوق که توسط کارفرما از حقوق کارگر کسر می‌گردد) پرداخت به سازمان امور مالیاتی بعهده مستاجر می‌باشد که در همین راستا عدم پرداخت و جرائم مربوطه نیز به‌عهده شخص مکلف (مستاجر) می‌باشد.
      در صورتی که نیاز به توضیح بیشتر بود بفرمائید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *